Prima pagină » Aromaterapia si beneficiile sale asupra sistemului nervos

Aromaterapia si beneficiile sale asupra sistemului nervos

de contact@kristale.ro
9 minutes Citeste

Aromaterapia si beneficiile sale asupra sistemului nervos

Aromaterapia si beneficiile sale asupra sistemului nervos

 Aromaterapia este o forma de terapie complementara care utilizeaza uleiuri esentiale naturale pentru a promova sanatatea si bunastarea fizica si mentala. Aceasta practica are o istorie indelungata si este cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice. Unul dintre domeniile in care aromaterapia a dovedit eficienta este sistemul nervos.

Functionarea sistemului nervos

Sistemul nervos este un sistem complex al organismului uman, responsabil de coordonarea si controlul diferitelor functii corporale. Acesta este format din creier, maduva spinarii si nervi care se extind in intregul corp. Sistemul nervos are doua componente principale: sistemul nervos central (SNC) si sistemul nervos periferic (SNP). SNC este format din creier si maduva spinarii, in timp ce SNP include nervii care se conecteaza la SNC si se extind in diferite parti ale corpului.

Sanatatea sistemului nervos este cruciala pentru functionarea optima a organismului. Un sistem nervos sanatos ne permite sa raspundem adecvat la stimuli, sa gestionam emotiile si sa mentinem echilibrul mental si emotional.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este o forma de terapie naturala care utilizeaza uleiuri esentiale volatile extrase din plante. Uleiurile esentiale sunt substante concentrate, aromatice si volatile, care sunt obtinute prin distilarea sau extragerea plantelor. Acestea contin compusi chimici activi care pot avea efecte terapeutice asupra corpului si mintii.

 Beneficiile aromaterapiei asupra sistemului nervos

Aromaterapia poate avea multiple beneficii asupra sistemului nervos si poate contribui la mentinerea sanatatii mentale si echilibrului emotional. Iata cateva dintre beneficiile majore:

 • Reducerea stresului si anxietatii: Stresul si anxietatea pot avea un impact negativ asupra sanatatii mentale si pot afecta sistemul nervos. Utilizarea anumitor uleiuri esentiale, cum ar fi lavanda, busuiocul dulce si bergamota, poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii. Aceste uleiuri au proprietati calmante si relaxante, care pot promova o stare de liniste si relaxare.
 • Imbunatatirea starii de spirit si a somnului: Aromaterapia poate fi utila in imbunatatirea starii de spirit si a calitatii somnului. Uleiurile esentiale precum lamaia, portocala dulce si lemnul de santal au efecte revigorante si pot contribui la ridicarea starii de spirit si la promovarea somnului odihnitor.
 • Stimularea concentrarii si claritatii mentale: Unele uleiuri esentiale, cum ar fi rozmarinul si menta, pot ajuta la stimularea concentrarii si a claritatii mentale. Aceste uleiuri au proprietati de revigorare si pot contribui la imbunatatirea performantei cognitive si a atentiei.
 • Reducerea tensiunii si a durerilor de cap: Uleiurile esentiale precum levantica, menta si eucaliptul pot fi eficiente in reducerea tensiunii si a durerilor de cap. Acestea au proprietati analgezice si pot contribui la relaxarea muschilor si la ameliorarea disconfortului asociat tensiunii si durerilor de cap.

Aromaterapia si beneficiile sale asupra sistemului nervos2

Modalitati de utilizare a aromaterapiei pentru beneficiile asupra sistemului nervos

Exista mai multe modalitati de a utiliza aromaterapia pentru a beneficia de efectele sale asupra sistemului nervos. Iata cateva dintre cele mai comune modalitati:

 • Inhalare: Inhalarea uleiurilor esentiale poate avea efecte rapide asupra sistemului nervos. Puteti utiliza un difuzor de aromaterapie, adaugand cateva picaturi de ulei esential in apa sau puteti aplica cateva picaturi de ulei esential pe un servetel si inhalati aroma.
 • Masaj cu uleiuri esentiale: Un masaj cu uleiuri esentiale poate fi relaxant si revigorant pentru sistemul nervos. Diluati uleiurile esentiale intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de cocos, si aplicati pe piele prin masaj usor.
 • Bai aromatice: Adaugarea catorva picaturi de ulei esential in apa de baie poate contribui la relaxarea sistemului nervos si la eliberarea tensiunii. Asigurati-va ca uleiul este bine dispersat in apa de baie inainte de a intra in cada.
 • Utilizarea difuzoarelor: Difuzoarele de aromaterapie sunt dispozitive speciale care disperseaza uleiurile esentiale in aer sub forma de vapori. Acestea pot fi utilizate in dormitor, in birou sau in orice alta camera pentru a crea o atmosfera relaxanta si revigoranta.

 Uleiurile esentiale sunt elementul central al aromaterapiei fiind substante concentrate, aromatice si volatile, obtinute prin distilarea sau extragerea plantelor. Acestea contin compusi chimici activi care le confera proprietati terapeutice. Fiecare ulei esential are compozitia chimica si aroma sa distincta, iar aceste caracteristici determina efectele sale terapeutice specifice. Exista o varietate de uleiuri esentiale recomandate pentru beneficiile lor asupra sistemului nervos:

 • Lavanda: Lavanda este cunoscuta pentru proprietatile sale calmante si relaxante. Este utila in reducerea stresului, anxietatii si a tulburarilor de somn.
 • Bergamota: Uleiul de bergamota are un efect revigorant si poate ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea starii de spirit.
 • Lamaia: Lamaia are un efect revigorant si energizant. Poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la stimularea concentrarii mentale.
 • Menta: Uleiul de menta este revigorant si stimulant. Poate fi util in stimularea claritatii mentale si a concentrarii.
 • Ylang Ylang: Ylang Ylang are proprietati calmante si poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. De asemenea, poate fi benefic in imbunatatirea somnului.
 • Busuiocul dulce: Uleiul de busuioc dulce are un efect relaxant si echilibrant asupra sistemului nervos. Poate fi util in reducerea stresului si a anxietatii.
 • Portocala dulce: Uleiul de portocala dulce are un efect relaxant si stimuleaza starea de bine. Poate fi util in reducerea stresului si a tensiunii.

Aromaterapia si beneficiile sale asupra sistemului nervos1

Masuri de precautie si alegerea uleiurilor esentiale

Inainte de a utiliza aromaterapia, este important sa consultati un specialist sau un profesionist in aromaterapie, mai ales daca aveti anumite afectiuni medicale sau sunteti gravida. Anumite uleiuri esentiale pot fi contraindicate in anumite situatii.

De asemenea, asigurati-va ca alegeti uleiuri esentiale de inalta calitate si pure. Evitati uleiurile esentiale sintetice sau diluate precum si unele foarte concentrate, deoarece acestea pot avea efecte nedorite sau pot fi mai putin eficiente.

Este recomandat sa experimentati si sa gasiti combinatiile de uleiuri esentiale care functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra. De asemenea, este intotdeauna bine sa consultati un specialist in aromaterapie pentru a primi sfaturi personalizate si sigure in functie de nevoile si starea dumneavoastra specifica.

Aromaterapia poate fi un instrument valoros in mentinerea sanatatii sistemului nervos si a echilibrului emotional. Beneficiile sale asupra stresului, anxietatii, starii de spirit, somnului si concentrarii au fost sustinute de cercetari si experiente clinice. Prin utilizarea adecvata a uleiurilor esentiale si a diferitelor modalitati de aplicare, puteti beneficia de efectele terapeutice ale aromaterapiei si puteti sprijini sanatatea si bunastarea sistemului nervos.

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult