Prima pagină » Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna

Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna

de contact@kristale.ro
9 minutes Citeste

Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna

Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna

Comunitatea Hare Krishna, cunoscuta si sub numele de Miscarea Internationala pentru Constiinta lui Krishna  (ISKCON), este una dintre cele mai cunoscute si influente miscari spirituale din lume. Fondata in anii 1960 in Statele Unite ale Americii de catre A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, aceasta comunitate este dedicata practicilor spirituale si meditative, avand la baza invataturile traditiei Vaishnavismului si adorarea lui Krishna ca fiind Supremul.

Istoria si Fundamentele Comunitatii Hare Krishna

Miscarea Hare Krishna a fost adusa in Occident de catre A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, un calugar si invatator spiritual originar din India. Prabhupada a venit in Statele Unite ale Americii in 1965 si a inceput sa predice si sa invate oamenii despre invataturile traditiei bhakti yoga si cultul lui Krishna. Atragand un numar semnificativ de discipoli, acesta a infiintat ISKCON pentru a raspandi invataturile lui Krishna la nivel global.

La baza, credinta Hare Krishna se bazeaza pe invataturile vedice si pe conceptul de bhakti yoga, calea iubirii si devotiunii catre Dumnezeu. Membrii comunitatii cred ca cel mai inalt scop al vietii umane este de a se reuni cu Dumnezeu prin devotiune si serviciu.

Principalele Practici Spirituale ale Comunitatii Hare Krishna

Practicile spirituale ale Comunitatii Hare Krishna sunt esentiale pentru viata cotidiana a membrilor acestei miscari religioase si reprezinta un aspect fundamental al calatoriei lor spirituale. Aceste practici sunt inspirate din invataturile traditiei Vaishnavismului si sunt centrate pe adorarea si servirea lui Krishna, asa cum este prezentat in invataturile vedice.

 • Chantingul Maha Mantra: O practica centrala in viata fiecarui membru Hare Krishna este recitarea si cantarea Maha Mantra, mantra suprema a acestei miscari spirituale. Mantra este formata din repetarea urmatoarelor cuvinte: „Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.” Aceasta practica este cunoscuta sub numele de „sankirtan” si poate fi realizata individual sau colectiv, in cadrul kirtan-urilor, adica cantarilor religioase in grup. Scopul acestei practici este de a aduce mintea si inima in starea de contemplare si devotiune, precum si de a-l aduce pe practicant in prezenta divina a lui Krishna.
 • Studierea Scripturilor: Membrii Comunitatii Hare Krishna acorda o atentie deosebita studiului scrierilor vedice, cu accent pe Bhagavad Gita si Srimad Bhagavatam. Aceste texte sacre contin invataturi profunde despre natura umana, karma, dharma si calea bhakti yoga. Studiul acestor scrieri este esential pentru intelegerea invataturilor lui Krishna si a modului in care acestea se aplica in viata de zi cu zi.
 • Serviciul si Slujirea (Seva): Practica serviciului si a slujirii (seva) este un alt aspect fundamental al vietii Hare Krishna. Membrii comunitatii isi dedica viata pentru a servi lui Krishna si pentru a-i ajuta pe ceilalti. Aceasta poate include servirea in temple, gatitul si distribuirea mancarii vegetariane (prasad), predicarea in public sau in cadrul programelor educationale, si efectuarea de activitati de caritate. Slujirea este vazuta ca o forma de devotiune si sacrificiu si ajuta la dezvoltarea calitatilor morale si spirituale.
 • Veghetori Spirituali: Templele Hare Krishna organizeaza constant veghetori spirituale, in care membrii se aduna pentru a canta Maha Mantra, pentru a medita asupra invataturilor spirituale si pentru a se conecta cu ceilalti practicanti. Aceste veghetori sunt momente de concentrare si comuniune spirituala si reprezinta o modalitate de a se apropia mai mult de Krishna si de invataturile sale.
 • Dieta Vegetariana: Membrii Hare Krishna urmeaza o dieta vegetariana stricta, cunoscuta sub numele de „prasad.” Aceasta exclude complet carne, oua si orice alimente care contin arome artificiale sau conservanti. Prasad este pregatita cu dragoste si oferita lui Krishna, apoi distribuita participantilor la serviciile religioase si celor in nevoie. Aceasta dieta sanatoasa si pura este considerata esentiala pentru dezvoltarea constiintei spirituale si pentru purificarea mintii si a corpului.
 • Peregrinari Spirituale: Peregrinarile la locurile sfinte legate de Krishna sunt o alta practica importanta pentru membrii Hare Krishna. Aceste peregrinari ii duc pe practicanti la locuri precum Vrindavan si Mayapur din India, unde se crede ca Krishna si-a petrecut copilaria si a desfasurat numeroase jocuri divine. Participarea la pelerinaje ofera practicantilor ocazia de a se apropia de locurile si evenimentele sacre legate de viata lui Krishna.
 • Ceremonii si Festivaluri: Comunitatea Hare Krishna sarbatoreste numeroase festivaluri si ceremonii religioase in timpul anului. Unul dintre cele mai importante festivaluri este Janmashtami, care marcheaza nasterea lui Krishna. Alte festivaluri notabile includ Ratha-Yatra (Festivalul Carutelor), care implica procesiuni grandioase ale carutelor in care sunt transportate imagini sacre ale lui Krishna, si Gaura Purnima, care sarbatoreste nasterea lui Chaitanya Mahaprabhu, un invatator spiritual important in traditia bhakti.

Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna1

Beneficiile Practicilor Hare Krishna

Beneficiile practicilor Hare Krishna sunt extinse si afecteaza nu numai viata spirituala a practicantilor, ci si viata lor personala, relationala si mentala. Aceste beneficii deriva din angajamentul profund in practicile spirituale specifice ale Comunitatii Hare Krishna.:

 • Eliberarea spirituala si Iluminarea: Practicile Hare Krishna, in special chantingul Maha Mantra si studiul scripturilor vedice, ofera practicantilor un instrument puternic pentru dezvoltarea constiintei spirituale si a unei relatii profunde cu Dumnezeu, reprezentat in traditia lor de Krishna. Chantingul constant al Maha Mantra ajuta la curatarea mintii si a inimii de negativitate si iluzie, conducand la eliberare spirituala si iluminare. Practicantii ajung sa-si inteleaga mai bine scopul vietii si sa atinga o stare de pace interioara si bucurie profunda.
 • Dezvoltarea Calitatilor Spirituale: Practicile Hare Krishna promoveaza dezvoltarea calitatilor spirituale si morale. Devotiunea fata de Dumnezeu si servirea lui Krishna inseamna ca practicantii cultiva calitati precum iubirea, compasiunea, generozitatea si umilinta. Aceste calitati devin parte integranta a personalitatii lor si ii ajuta sa duca o viata mai implinita si autentica.
 • Starea de Bine si Echilibrul Mental: Chantingul si meditatia constanta asupra Maha Mantra contribuie la reducerea stresului si anxietatii. Practicantii experimenteaza adesea o stare de bine si liniste interioara. Aceste practici sunt eficiente pentru gestionarea emotiilor negative si pentru pastrarea unei minti echilibrate si clare.
 • Comuniune si Sprijin Comunitar: Comunitatea Hare Krishna ofera un mediu de sustinere si comuniune spirituala. Practicantii se reunesc pentru kirtan-uri (cantari spirituale), veghetori si activitati caritabile. Acest sentiment de apartenenta si sprijin comunitar ajuta la depasirea singuratatii si la dezvoltarea relatiilor autentice cu altii.
 • Constiinta Superioara: Prin studiul profund al scrierilor vedice si meditatie, practicantii dobandesc o constiinta superioara. Inteleg mai bine natura realitatii spirituale si a sinelui, ceea ce ii ajuta sa navigheze mai eficient prin provocarile vietii cotidiene.
 • Stil de Viata Sanatos: Dieta vegetariana adoptata de membrii Hare Krishna contribuie la mentinerea unui stil de viata sanatos. Alimentele pure si naturale folosite in pregatirea mancarurilor prasad sunt benefice pentru sanatatea fizica si mentala.
 • Efecte Asupra Comportamentului si Relatiilor: Practicile Hare Krishna influenteaza comportamentul si relatiile practicantilor in mod pozitiv. Acestia devin mai empatici, mai putin egoisti si mai dispusi sa ofere ajutor celor din jur. Relatiile lor devin mai armonioase si mai autentice.
 • Implinire si Scop in Viata: Multi practicanti Hare Krishna raporteaza o senzatie de implinire si un sentiment de scop in viata. Constiinta lor spirituala se dezvolta si ii indreapta catre scopuri mai elevate si mai altruiste.
 • Conectare cu Divinul si cu Sinele Interior: Practicile Hare Krishna ajuta practicantii sa se conecteze atat cu divinul, reprezentat de Krishna, cat si cu sinele interior. Aceasta conexiune profunda ofera intelepciune, orientare si un sentiment de unitate cu totul.
 • Contributia la Binele Comunitatii si al Omenirii: Membrii Hare Krishna sunt cunoscuti pentru activitatile lor caritabile, cum ar fi distribuirea hranei vegetariene gratuite in comunitati sau in timpul dezastrelor naturale. Acest lucru aduce o contributie semnificativa la binele comunitatii si al omenirii in general.

Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna reprezinta o calatorie profunda catre dezvoltarea constiintei si a devotiunii spirituale. Aceasta miscare a adus pace, bucurie si iubire in vietile multor oameni si continua sa raspandeasca invataturile lui Krishna la nivel global. Chiar daca nu sunteti membru al comunitatii, puteti invata multe din invataturile si practicile lor pentru a va imbunatati viata spirituala si personala.

Practicile spirituale si meditative ale comunitatii Hare Krishna2

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult