Prima pagină » Spiritualitatea in comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest

Spiritualitatea in comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest

de contact@kristale.ro
7 minutes Citeste

Spiritualitatea in comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest

Spiritualitatea in comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest

Comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest este una dintre cele mai mari si influente comunitati sufite din regiune. Aceasta a fost fondata in secolul al XVIII-lea in Senegal de catre liderul religios Amadou Bamba, care a inceput sa promoveze invataturile sufite in intreaga regiune. Astazi, comunitatea are membri in intreaga lume, dar centrul spiritual ramane in Senegal, unde exista o serie de masuri si moschei Qadiriyya. Credintele si practicile comunitatii Qadiriyya se bazeaza pe Sufism, o ramura mistica a islamului care pune accent pe dezvoltarea unei relatii personale cu Allah. Comunitatea crede in Unicul Dumnezeu si profetul Mahomed, dar accentueaza devotiunea fata de Allah si invataturile sufite, cum ar fi Dhikr-ul (recitarea numelor lui Allah) si Sama-ul (ascultarea muzicii si dansul in cerc). Comunitatea Qadiriyya promoveaza, de asemenea, toleranta si respectul fata de toate religiile si culturile, ceea ce a contribuit la popularitatea sa in intreaga lume.

 Membrii comunitatii Qadiriyya din Africa de Vest urmeaza un stil de viata simplu si modest si incearca sa traiasca in armonie cu natura si mediul inconjurator. Ei urmeaza un program strict de rugaciune si meditatie si participa la diferite ceremonii religioase, inclusiv ziyarat-ul (pelerinajul la mormintele sfintilor) si fasting (postul). De asemenea, membrii comunitatii sunt incurajati sa fie implicati in activitati de caritate si sa ajute comunitatile locale.

Invataturile si practicile Qadiriyya

Una dintre cele mai importante invataturi ale Qadiriyya este aceea ca fiecare individ are o responsabilitate fata de comunitatea din care face parte. In acest sens, membrii comunitatii sunt incurajati sa ajute si sa sprijine unul pe altul si sa impartaseasca invataturile si practicile lor cu altii. Membrii comunitatii sunt incurajati sa ajute cei mai putin norocosi prin donatii sau prin participarea la proiecte comunitare. In multe orase din Africa de Vest, comunitatea Qadiriyya a dezvoltat proiecte pentru imbunatatirea accesului la apa potabila, sanatate si educatie in zonele rurale.

Spiritualitatea in comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest1O alta invatatura importanta este aceea ca fiecare persoana are un suflet care trebuie curatat si luminat. Pentru a realiza acest lucru, membrii Qadiriyya practica rugaciunea si meditatia, in timp ce incearca sa isi intareasca legatura cu Allah si sa se apropie de El.

Practica rugaciunii este foarte importanta in Qadiriyya si este efectuata de catre membrii comunitatii de mai multe ori pe zi, in conformitate cu regulile stabilite de Islam. In plus, membrii Qadiriyya au un set de rugaciuni speciale pe care le folosesc in timpul meditatiei si canalizarii spirituale.

O alta practica importanta a comunitatii este meditatia, care este folosita pentru a ajuta la dezvoltarea si intarirea legaturii cu Allah. In timpul meditatiei, membrii Qadiriyya se concentreaza pe rugaciune si pe simtirea prezentei divine, in timp ce incearca sa isi linisteasca mintea si sa se deschida la ghidarea spirituala.

 Un alt aspect important al practicilor Qadiriyya este canalizarea spirituala, care este utilizata pentru a obtine ghidare divina si iluminare spirituala. Acest proces implica intrarea intr-un stadiu de constientizare profunda, care permite membriilor sa primeasca mesaje si directii de la Allah si de la spiritele intelepte.

Membrii comunitatii Qadiriyya sunt, de asemenea, cunoscuti pentru practicarea muzicii si dansului, care sunt folosite pentru a ajuta la deschiderea sufletelor lor si la conectarea cu divinul. Acest lucru este adesea realizat prin utilizarea unor instrumente muzicale traditionale si prin participarea la ceremonii de dans in grup.

Sedinta spirituala

O sedinta spirituala a comunitatii Qadiriyya din Africa de Vest poate fi descrisa ca fiind plina de devotament si devotiune. Participantii se aduna intr-o moschee sau intr-un sanctuar special, unde se fac rugaciuni, se citesc pasaje din Coran si se recita incantatii sacre. In timpul acestei sedinte, liderul spiritual sau sheikh-ul, este cel care conduce rugaciunile si ofera invataturi si ghidare sufletelor celor prezenti. El poate sa ofere binecuvantari individuale, sa acorde sfaturi sau sa citeasca pasaje din texte sacre.

Spiritualitatea in comunitatea sufita Qadiriyya din Africa de Vest2 De asemenea, in timpul sedintei, se poate practica zikr-ul, care este repetarea cuvintelor sacre, precum „Allah” sau „La ilaha illa Allah”. Acesta este un exercitiu spiritual care ajuta la incetinirea gandurilor si la concentrarea pe prezenta divina.

Dansul sacru, cunoscut sub numele de „Sama”, poate fi, de asemenea, o parte importanta a unei sedinte spirituale Qadiriyya. Acesta implica miscari ritmice ale corpului care sunt efectuate in timpul zikr-ului si care se crede ca ajuta la conectarea cu divinitatea. In general, sedintele spirituale Qadiriyya sunt caracterizate de o atmosfera plina de pace, liniste si devotiune. Participantii sunt incurajati sa se concentreze pe prezenta divina si sa isi exprime iubirea si recunostinta fata de Allah. Este un timp pentru a se indeparta de lumea materiala si a se concentra pe suflet si pe relatia cu divinitatea.

Beneficiile

Practicile spirituale ale comunitatii sufite Qadiriyya ofera numeroase beneficii atat din punct de vedere spiritual, cat si din punct de vedere al sanatatii mentale si fizice. Mai jos sunt enumerate cateva dintre aceste beneficii:

  • Reducerea stresului si a anxietatii: Practicile sufite Qadiriyya implica adancirea conexiunii cu divinitatea prin rugaciune, meditatie si recitarea incantatiilor sacre. Aceste activitati pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii, oferind o senzatie de liniste si pace interioara.
  • Imbunatatirea sanatatii mentale: Practicile sufite Qadiriyya promoveaza o stare de prezenta si de constientizare a momentului prezent, reducand ruminatia si preocuparile cu privire la viitor sau trecut. Aceste practici pot ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale, inclusiv la tratarea depresiei si a altor tulburari de anxietate.
  • Imbunatatirea starii fizice: Practicile sufite Qadiriyya implica uneori dansul sufletesc (sama), care poate oferi beneficii fizice, cum ar fi imbunatatirea circulatiei sangelui, relaxarea muschilor si eliberarea tensiunii din corp.
  • Imbunatatirea relatiilor interpersonale: Practicile sufite Qadiriyya promoveaza compasiunea, toleranta si iubirea fata de toti oamenii. Aceste calitati pot ajuta la imbunatatirea relatiilor interpersonale si la promovarea unei societati mai armonioase si mai pasnice.
  • Imbunatatirea cunoasterii de sine: Practicile sufite Qadiriyya implica introspectie si reflectare asupra propriei persoane si a relatiei cu divinitatea. Aceste practici pot ajuta la dezvoltarea cunoasterii de sine si la dezvoltarea unei conexiuni mai profunde cu sinele interior.

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult