Prima pagină » Puterea mantrelor

Puterea mantrelor

de contact@kristale.ro
10 minutes Citeste

Puterea mantrelor

Puterea mantrelor

Mantrele sunt cuvinte sau fraze sacre, recitate sau cantate in mod repetat, cu scopul de a ajuta la concentrare, relaxare, meditatie sau atingerea unui anumit scop spiritual sau mental. Acestea fac parte dintr-un sistem de practici spirituale din culturile orientale, inclusiv hinduism, budism, jainism si sikhism, dar sunt folosite si in alte culturi. Mantrele sunt considerate instrumente puternice pentru calibrarea mintii si pentru a ajuta la atingerea starii de constientizare sau de meditatie profunda. Ele pot fi recitate in mod individual sau in grup si pot fi acompaniate de muzica sau sunete sacre precum clopote sau gonguri. De asemenea, pot fi scrise pe foi sau pietre si purtate ca talismane sau amulete.
 
In functie de culturasi de traditie, mantrele pot fi in limba sanscrita, tibetana, pali sau alte limbi sacre, si pot fi recitate cu diferite ritmuri si tonuri. Unele mantre sunt asociate cu anumite zeitati sau energii divine si sunt recitate pentru a obtine binecuvantarile lor, in timp ce altele sunt folosite pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii, a prosperitatii sau a altor aspecte ale vietii.

Mantrele in hinduism.

Mantrele sunt cunoscute sub numele de „mantra”. Acestea sunt recitate in limba sanscritasi sunt asociate cu anumite zei si zeitati, fiind folosite pentru a obtine binecuvantarile lor. De exemplu, mantra „Om Namah Shivaya” este asociata cu zeul Shiva si este recitata pentru a obtine binecuvantarea si protectia acestuia. Cateva dintre cele mai cunoscute mantre din hinduism sunt:
–    „Om” sau „Aum”: este considerata cea mai importantasi sacra mantre din hinduism. Aceasta simbolizeaza energia universalasi este recitata pentru a ajuta la concentrarea si linistirea mintii.
–    „Om Namah Shivaya”: este o mantre asociata cu zeul Shiva si este recitata pentru a obtine binecuvantarea si protectia acestuia.
–    „Om Gam Ganapataye Namaha”: este o mantre asociata cu zeul Ganesha si este recitata pentru a obtine ajutorul si protectia acestuia.
–    „Hare Krishna Hare Rama”: este o mantre asociata cu zeul Krishna si este recitata pentru a ajuta la dezvoltarea devotamentului si iubirii fata de acesta.
–    „Gayatri Mantra”: este considerata una dintre cele mai puternice si sacre mantre din hinduism. Aceasta este recitata pentru a ajuta la dezvoltarea intelectului si a constiintei spirituale.
–    „Shanti Mantra”: este o mantre recitata pentru a ajuta la obtinerea pacii interioare si a armoniei cu universul.

Puterea mantrelor 1
Mantrele in budism.

In budism, mantrele sunt recitate pentru a ajuta la atingerea starii de constientizare si de meditatie profunda. Una dintre cele mai cunoscute mantre budiste este „Om Mani Padme Hum”, care este recitata pentru a ajuta la dezvoltarea compasiunii si intelegerii. Cele mai cunoscute mantre din budism sunt:
–    „Om Mani Padme Hum”: este una dintre cele mai cunoscute si utilizate mantra din budismul tibetan. Aceasta este asociata cu bodhisattva Avalokiteshvara si este recitata pentru a obtine protectie si ajutor in situatii dificile, precum si pentru a dezvolta compasiunea si intelepciunea.
–    „Gate Gate Paragate Parasamgate Bodhi Svaha”: este o mantra asociata cu sutra Prajnaparamita si este recitata pentru a ajuta la dezvoltarea intelepciunii si la atingerea starii de iluminare.
–    „Nam Myoho Renge Kyo”: este o mantra asociata cu budismul Nichiren si este recitata pentru a ajuta la dezvoltarea intelepciunii, a compasiunii si a curajului..
–    „Buddho”: este o mantra utilizatain meditatia din budismul thailandez si este recitata pentru a ajuta la dezvoltarea concentrarii si a starii de constienta plina.
–    „Amitabha„: este o mantra asociata cu buddha Amitabha si este recitata pentru a obtine protectie, binecuvantarea si ajutorul acestuia.
 
Mantre in Jainism.

In aceasta cultura sunt cunoscute sub numele de „navakar mantra” sau „namaskar mantra”. Acestea sunt recitate pentru a saluta si a invoca energia divina a celor 24 de tirthankara, iluminati sau salvatori, din jainism. Mantrele navakar sunt cele mai importante si cele mai recitate in jainism si avem:
–    „Namo Arihantanam” – salut bodhisattva-ii care au atins iluminarea suprema (arihant).
–    „Namo Siddhanam” – salut persoanele care au atins starea de moksha sau eliberare.
–    „Namo Ayariyanam” – salut arahant-ii, care au atins cea mai inalta stare de perfectiune.
–    „Namo Uvajjhayanam” – salut persoanelor care au purtat cuvantul divin si au transmis mesajele lor invataturilor.
–    „Namo Loye Savva Sahunam” – salut tuturor sfintilor si persoanelor care au realizat iluminarea;
–    „Eso Pancha Namukkaro” – acesta este primul cuvant al navakar mantra si se refera la cele cinci forme de salutare;
–    „Savva Pavappanasano” – salutul curata toate pacatele;
–    „Mangalanam Cha Savvesim” – salutul este cel mai mare bine;
–    „Padhamam Havai Mangalam” – acesta este ultimul cuvant al navakar mantra si inseamna ca acest salut este cea mai mare fericire.

Puterea mantrelor 3
 
Mantrele in sikhism.

In sikhism, mantrele sunt cunoscute sub numele de „shabad”. Acestea sunt recitate in limba punjabi si sunt folosite pentru a ajuta la conectarea cu Dumnezeu. Mantrele cele mai importante din sikhism sunt „Waheguru” si „Satnam” dar avem si „Guru Nanak Dev Ji” sau .
–    Waheguru: Aceasta este una dintre cele mai cunoscute si importante mantre din sikhism. Waheguru este compus din doua cuvinte – „Wahe” si „Guru”. „Wahe” inseamna uimitor sau minunat, iar „Guru” se refera la invatator sau guru. Impreuna, cuvintele inseamna „minunat este Invatatorul meu” sau „intelept este Dumnezeul meu”. Aceasta mantre este adesea recitatain timpul meditatiei si este folosita pentru a ajuta la eliberarea de stres si pentru a creste nivelul de constientizare.
–    Satnam: Satnam este o alta mantre importantain sikhism si inseamna „Adevaratul Nume”. Aceasta mantre este folosita pentru a invoca energiile divine si pentru a ne conecta cu esenta noastra spirituala. Aceasta este recitata de asemenea in timpul meditatiei si este considerata a fi o modalitate de a ajuta la eliberarea de negativitate si a obtine claritate mentala.
–    „Guru Nanak Dev Ji” este o mantre in sikhism, folosita pentru a invoca energia spiritualasi protectia lui Guru Nanak Dev Ji. Guru Nanak Dev Ji a fost fondatorul sikhismului si este considerat un guru spiritual important pentru comunitatea sikh. Aceasta mantre este adesea recitatain sikhism ca o forma de rugaciune si meditatie. Cand este recitata, se spune ca aceasta ajuta la eliberarea de stres si la obtinerea claritatii mentale. De asemenea, aceasta mantre poate fi folosita ca o forma de protectie spirituala, ajutand la indepartarea energiilor negative si la aducerea linistii si pacii interioare.Pronuntia corecta a acestei mantre este „Gurū Nānak Dev Jī”. Este important sa recitati aceasta mantre cu intentie clarasi cu o minte deschisa pentru a primi energia divinasi beneficiile sale.
–    „Gobinday Mukanday”este o mantre importantain sikhism, care este adesea recitatain timpul meditatiei sau ca forma de rugaciune. Aceasta mantre este o invocatie a energiilor divine si este folosita pentru a ne conecta cu esenta noastra spiritualasi cu energia protectoare a lui Guru Gobind Singh, al zecelea guru sikh. Pronuntia corecta a acestei mantre este „Gobinday Mukanday Udaaray Apaaray Hariang Kariang Nirnamay Akamay”. Aceasta mantre este o chemare catre energia divina, pentru a ne ajuta sa ne eliberam de stres, sa ne gasim pacea interioarasi sa ne aducem claritatea mentala.Mai mult decat atat, aceasta mantre este considerata a fi o forma de protectie spirituala, ajutand la indepartarea energiilor negative si la aducerea luminii divine in viata noastra. Aceasta este o mantre puternicasi poate fi recitata de sikhii din intreaga lume pentru a-si imbunatati viata spiritualasi a se conecta cu energia divina.

Puterea mantrelor 2

Mantrele in culturile amerindiene.

Exista o varietate de mantre si cantece sacre in culturile amerindiene, fiecare avand propria sa semnificatie si utilizare. In general, aceste mantre sunt folosite pentru a invoca spiritul si a se conecta cu lumea spirituala. Iata cateva exemple de mantre din culturile amerindiene:
–    Mantrele Hopi – Tribul Hopi din Arizona utilizeaza o varietate de cantece sacre in cadrul ceremoniilor lor. Acestea includ cantece pentru a invoca ploaia, pentru a chema spiritele animalelor, pentru a impaca sufletele celor decedati si multe altele.
–    Mantrele Navajo – Tribul Navajo din sud-vestul Statelor Unite utilizeaza mantre sacre numite „Chants” pentru a se conecta cu divinitatea si pentru a imbunatati starea de bine. Aceste mantre sunt adesea acompaniate de dansuri si alte practici rituale.
–    Mantrele Inca – Civilizatia Inca din Peru a utilizat o varietate de mantre si cantece sacre in cadrul practicilor lor spirituale. Acestea includ mantre pentru a invoca spiritele si puterea divina, pentru a aduce noroc si bogatie si pentru a proteja impotriva energiilor negative.
–    Mantrele Cherokee – Tribul Cherokee din sud-estul Statelor Unite a folosit cantece sacre pentru a comunica cu spiritul si pentru a-si imbunatati starea de bine. Acestea includ mantre pentru a aduce pace si armonie, pentru a vindeca bolile si pentru a proteja impotriva energiilor negative.
–    Mantrele Lakota – Tribul Lakota din Dakota de Sud a utilizat cantece sacre pentru a se conecta cu energia divinasi pentru a imbunatati starea de bine. Acestea includ mantre pentru a invoca spiritele, pentru a aduce noroc si bogatie si pentru a proteja impotriva energiilor negative.
Mantrele sunt un instrument puternic pentru calibrarea mintii si pentru a ajuta la atingerea starii de constientizare sau de meditatie profunda, fiind utilizate in traditiile spirituale din intreaga lume.

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult