Prima pagină » Despre shamanism

Despre shamanism

de contact@kristale.ro
6 minutes Citeste

Despre shamanism

Despre shamanism

    Shamanismul este o practica spirituala care implica utilizarea starilor alterate de constiinta pentru a comunica cu spiritele si a accesa lumea supranaturala. Este una dintre cele mai vechi traditii spirituale din lume si poate fi gasita in multe culturi diferite din intreaga lume. termenul „saman” provine de la poporul tunguz din siberia si se refera la un tip specific de practicant care serveste ca mediator intre lumea naturala si lumea supranaturala. Cu toate acestea, termenul a fost adoptat ulterior de catre cercetatori pentru a se referi la practici similare gasite in alte culturi.

    Shamanismul este adesea asociat cu culturile indigene, dar este important de remarcat faptul ca nu toate culturile indigene practica samanismul si ca nu toate practicile samanice sunt gasite exclusiv in culturile indigene. Exista si traditii samanice non-indigene, cum ar fi neo-samanismul, care au aparut in ultimii ani. Shamanismul implica utilizarea diverselor tehnici pentru a intra in stari alterate de constiinta, inclusiv batutul tobelor, cantatul, dansul si utilizarea substantelor psihedelice. Odata intrat intr-o stare alterata, se crede ca samanul poate comunica cu spiritele, calatori in alte lumi si efectua lucrari de vindecare si divinatorii.
 
Despre shamanism 1    Samanii lucreaza adesea cu aliatii spirituali, cum ar fi spiritele animale, spiritelor plantelor si ale stramosilor, pentru a-si atinge scopurile.  
–    spiritele animale sunt cele care isi iau forma fizica a unui animal si sunt asociate cu puterea si virtutile animalelor.
–    spiritele stramosilor, pe de alta parte, sunt spiritele celor care au trait inaintea noastra si care ne pot oferi sfaturi si indrumari.
–    unele spirite sunt asociate cu natura, cum ar fi spiritul pamantului, spiritul apelor sau spiritul vantului.
–    unele spirite sunt considerate a fi mai importante decat altele. De exemplu, spiritele totemice sunt adesea considerate cele mai importante spirite, deoarece ele sunt cele care ofera ghidajul spiritual si protectia. Spiritul totemic poate fi asociat cu un anumit animal sau cu o anumita planta si poate fi transmis prin intermediul unei linii de descendenta.
–    o alta categorie importanta de spirite in shamanism sunt spiritele gardienilor. Acestea sunt spirite care ofera protectie si indrumare, si care ajuta samanul in timpul calatoriilor sale prin lumea supranaturala. Spiritele gardienilor pot fi asociate cu anumite locuri sau cu anumite animale.

    Este important sa retinem ca, in cadrul shamanismului, spiritele sunt adesea percepute in mod diferit de catre diferitele culturi si traditii. De exemplu, spiritele importante in traditia shamanica nord-americana pot fi diferite de cele din shamanismul siberian sau sud-american. Prin urmare, este important sa ne amintim ca shamanismul este o practica spirituala diversa si ca spiritele importante pot varia in functie de cultura si traditie.
Despre shamanism2Samanii pot lucra de asemenea cu clienti sau membrii ai comunitatii pentru a aborda probleme precum boala, problemele emotionale sau dezacordurile sociale. Una dintre caracteristicile cheie ale samanismului este credinta intr-o lume spirituala sau mai multe lumi spirituale. Se crede ca aceste lumi sunt locuite de spirite care pot fi utile sau daunatoare oamenilor. Samanii lucreaza adesea pentru a stabili relatii cu aceste spirite pentru a obtine ajutorul sau protectia lor.
Shamanismul este, de asemenea, caracterizat de o profunda reverenta fata de natura si lumea naturala. Multe practici samanice implica utilizarea de materiale naturale, cum ar fi plante, roci si parti de animale, pentru a crea instrumente pentru vindecare sau divinatie. Cu toate ca practicile samanice au fost raspandite de-a lungul istoriei, shamanismul a intampinat provocari semnificative in timpurile moderne. Multe culturi indigene au fost distruse sau afectate de colonialism, iar practicile samanice au fost adesea suprimate si persecutate de catre puterile coloniale. De asemenea, multe religii si culturi moderne au respins samanismul, considerandu-l o practica primitiva, superstitioasa sau malefica.
 
   Cu toate acestea, in ultimele decenii, interesul pentru samanism a crescut in lumea occidentala. Acest interes a dus la aparitia neo-samanismului, o forma de samanism adaptata la culturile si nevoile moderne. Neo-samanii isi gasesc inspiratia in traditiile samanice din intreaga lume, dar isi adapteaza practicile si invataturile pentru a fi relevante in lumea moderna. Neo-samanismul poate fi vazut ca o reactie la secularizarea si globalizarea lumii moderne, oferind o modalitate de a gasi sens si conexiune spirituala intr-o lume agitata si dezorientata. Practicantii neo-samanismului se angajeaza in practici precum meditatia, dansul extatic, calatoriile samanice si alte practici care ii ajuta sa isi atinga obiectivele spirituale.
Desi exista multe diferente intre practicile samanice traditionale si neo-samanismul modern, exista si o serie de elemente comune. Ambele forme de samanism implica utilizarea starilor alterate de constiinta pentru a accesa lumea supranaturala si pentru a obtine ajutorul spiritelor. De asemenea, ambele forme de samanism pun o mare importanta pe conexiunea cu natura si lumea naturala. In concluzie, shamanismul este o practica spirituala veche si diversa care implica utilizarea starilor alterate de constiinta pentru a comunica cu lumea supranaturala si pentru a accesa puterea si cunostintele spiritelor. Desi practicile samanice au fost suprimate si persecutate de-a lungul istoriei, interesul pentru samanism a crescut in lumea moderna, iar neo-samanismul a devenit o modalitate populara de a gasi sens si conexiune spirituala intr-o lume agitata si dezorientata. Indiferent de forma pe care o ia, shamanismul ofera o modalitate de a gasi liniste, vindecare si conexiune spirituala intr-o lume care este adesea lipsita de ele.

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult