Prima pagină » Traditia plicurilor rosii chinezesti

Traditia plicurilor rosii chinezesti

de contact@kristale.ro
5 minutes Citeste

Traditia plicurilor rosii chinezesti

Traditia plicurilor rosii chinezesti

 

   De Anul Nou Chinezesc, este tradiție să oferiți cadoul in interiorul unui plic roșu strălucitor și frumos (cunoscut sub numele de 紅包, hóngbāo) prietenilor și familiei dvs. Dar nu orice plic vechi. Acestea sunt pline de bani – și simbolizează urări și noroc pentru noul an care urmează.

Importanța hóngbāo nu este numerarul deținut în interior; este de fapt plicul în sine. Roșul simbolizează norocul și norocul în cultura chineză. De aceea, plicurile roșii sunt folosite în timpul Anului Nou Chinezesc și al altor evenimente de sărbătoare. Alte culori ale plicurilor sunt utilizate pentru alte tipuri de ocazii.

Iată 8 fapte pe care ar trebui să le cunoașteți despre plicul roșu istoric:

Traditia plicurilor rosii chinezesti-plic cu bani1. Obiceiul de a da plicuri roșii își are originea în unele dintre cele mai vechi povești ale Anului Nou Chinezesc. După cum spune legenda, un demon cunoscut sub numele de „Sui” a terorizat copiii în timp ce dormeau în ajunul Anului Nou, iar părinții ar încerca să-și țină copiii treji toată noaptea pentru a-i proteja. Într-un an nou, unui copil i s-au dat opt ​​monede cu care să se joace pentru a-l ține treaz, dar el nu a putut ține ochii deschiși și, în cele din urmă, a plecat cu monedele de pe pernă. Sui a apărut, dar în timp ce se ducea să-l atingă pe copil, monedele (de fapt cei Opt Nemuritori deghizați) produceau o lumină puternică care îl alunga pe demon. Astăzi plicul, simbol al monedelor, este uneori cunoscut sub numele de yasui qian, sau „suprimarea banilor Sui”.

2. În timp ce tradiția se concentrează asupra copiilor, plicurile roșii sunt date prietenilor, familiei, colegilor și multor altor rude – iar pentru fiecare relație sunt obișnuite sume diferite de bani. De exemplu, părinții și bunicii obțin cel mai mult, dar angajații și chiar cunoștințele ocazionale se pot aștepta la un plic roșu.

3. Există reguli și obiceiuri pentru a da plicuri roșii. De exemplu, numai bacnotele curate și clare ar trebui să fie introduse într-un hóngbāo. Înainte de Anul Nou, există adesea cozi lungi la bănci, deoarece oamenii încearcă să-și schimbe bacnotele vechi și mototolite.

4. În secolul 21, mulți oameni trimit plicuri roșii digitale în loc de cele tradiționale din hârtie. Acestea sunt pachete virtuale de numerar foarte real, transferate direct pe smartphone-urile prietenilor și ale familiei.

Traditia plicurilor rosii chinezesti-plicuri5. Suma dată în plicuri roșii nu include niciodată numărul „4” – adică nu există sume 4, 40 sau 400 – întrucât pronunția „patru” în chineză sună ca cuvântul pentru moarte. Cu toate acestea, sumele care includ numărul „8” vor aduce noroc și prosperitate.

6. Există reguli despre cum să primiți în mod corespunzător un plic. În mod tradițional, copiii îngenuncheau pentru a-și primi hóngbāo de la membrii mai în vârstă ai familiei, iar acest lucru se practică încă în unele zone din China. Plicurile roșii sunt, de asemenea, întotdeauna date și primite cu ambele mâini și nu trebuie deschise niciodată în prezența celui care le dăruiește. Merită să vă amintiți dacă primiți vreodată un plic roșu!

7. În timp ce plicurile roșii sunt cel mai frecvent asociate cu Anul Nou, ele apar și ca parte a multor alte ocazii ca o modalitate de a împărtăși noroc și binecuvântări, cum ar fi nașterile și nunțile. Dar culoarea contează: plicurile albe vor fi adesea schimbate la înmormântări.

8. Tradiția a depășit granițele culturale și religioase, iar oferirea de plicuri verzi a devenit chiar o practică în timpul sărbătorii islamice a Eid al-Fitr din Asia de Sud-Est. Este, de asemenea, practicat pe scară largă de diaspora chineză și din Asia de Sud-Est din întreaga lume, cu sărbători la scară largă în Londra și New York. Plicurile roșii au devenit globale!

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult