Istoria lui Budai, Buddha care rade
S-ar putea să vă întrebați de ce Buddha este descris atât de des ca dolofan și râzând. Buddha care râde este înțeles ca un anumit Buddha care nu este Buddha care a fondat budismul. Acest Buddha special este numit Budai (uneori ortografiat Pu-tai) în China. In iconografia budistă există mulți Buddha diferiți. Buddha este un titlu derivat dintr-un cuvânt sanscrit care înseamnă „a trezi”. Un Buddha este o ființă care s-a trezit din ignoranță, în special din ignorarea adevăratei naturi a realității și a sinelui. În budismul Theravada din Asia de Sud-Est, există un singur Buddha pentru fiecare epocă a lumii, iar pentru noi acesta ar fi Gautama Buddha, profesorul care ne-a dat învățăturile numite „Budhism”. Dar în școlile budismului din Tibet, China și cea mai mare parte a Asiei de Est, există foarte mulți Buddha care pot fi înțeleși în multe feluri – ca ființe, ca icoane, ca arhetipuri. În arta și literatura budistă, diferiții Buddha reprezintă adesea diferite aspecte ale iluminării.
Pentru a aprecia ceea ce reprezintă Budai, Buddha care râde, este util să știți ceva despre istoria Chinei.
Sfârșitul dinastiei Tang
Buddha care râde a apărut pentru prima dată în China secolului al X-lea, într-un interludiu între două mari dinastii, Tang (618-907 d.Hr.) și Song (960-1279). Dinastia Tang este amintită ca o epocă de aur a civilizației și culturii chineze. În mare parte, poporul chinez s-a bucurat de un guvern stabil, de pace și din belșug. Apoi, o rebeliune majoră la mijlocul secolului al VIII-lea a lăsat guvernul imperial central într-o stare slăbită. Împărații Tang de mai târziu au primit mai puține venituri fiscale de la provincii, ceea ce însemna, printre altele, că erau mai puțini bani pentru a plăti armatele pentru a proteja granițele și pentru a menține pacea.
În secolul al IX-lea, împăratul Wuzong s-a confruntat cu o invazie dinspre vest și a avut nevoie de fonduri pentru apărare. În 843 a anunțat că toate religiile străine din granițele sale au fost scoase în afara legii, astfel încât pământurile și comorile lor să poată fi confiscate de guvernul lui Wuzong. Acest episod se numește Huichang fanan, sau Huichang Persecution. Religiile interzise au inclus zoroastrismul, creștinismul nestorian și islamul, precum și budismul. Dar budismul fusese religia dominantă în dinastia Tang până în acel moment și existau foarte multe temple în toată China. Sute de mănăstiri au fost jefuite și demolate. Peste 260.000 de călugări și călugărițe au fost forțați să se întoarcă la viața laică; unii care au rezistat au fost uciși. Aurul a fost scos din statuietele lui Buddha, iar clopotele din bronz a fost topit pentru a face monede. Wuzong a murit în 856, iar persecuția Huichang s-a încheiat la scurt timp după. Călugării și călugărițele au ieșit din ascunzătoare și au început să-și reconstruiască templele.
Persecuția Huichang nu numai că a fost devastatoare pentru budism, dar nu a reușit să readucă stabilitatea Chinei. Dimpotrivă, de fapt. În restul secolului al IX-lea, haosul s-a îngrămădit peste haos. În anii 870, bandele de bandiți și rebeli învingeau armatele revoltate ale imperiului. Stăpânii războiului au jefuit și au distrus orașe. S-a raportat că 120.000 de oameni au fost masacrați numai în orașul Guangzhou. Până în 904, chiar și capitala imperială Chang’an se prăbușise într-o barbarie totală și a fost distrusă. Ultimul împărat al marii dinastii Tang avea doar 14 ani când a fost forțat să abdice în 907. A fost asasinat un an mai târziu.
Buddha care râde apare
Ultimii ani ai dinastiei Tang și cei care au urmat au fost ani de durere și greutăți, de foamete și sărăcie pentru mulți chinezi. Și a fost o perioadă de reevaluare și reconstrucție. Această perioadă de la căderea dinastiei Tang în 907 până la începutul dinastiei Song în 960 se numește timpul celor cinci dinastii și zece regate. Cele Cinci Dinastii au fost cinci regimuri scurte care au crescut și au căzut, unul după altul, în ceea ce este acum nord-estul Chinei. Sud-estul Chinei a fost împărțit în zece regate, care au asigurat un guvern ceva mai stabil, dacă este fragmentat.
Acum, povestea lui Buddha care râde se concentrează asupra unui anumit călugăr al cărui nume era, sau poate fi, Qieci, scris și Ch’i-t’zu. Qieci este numele înregistrat în Song gaoseng zhuan, „Biografii cântece ale călugărilor eminenți”, compilat în 988. Qieci a fost un călugăr Chan din timpul celor Cinci Dinastii și Zece Regate. Chan este o școală de budism care s-a dezvoltat în China și este mai cunoscută în Occident sub numele său japonez, Zen.
Qieci era din Fenghua, în provincia de astăzi Zhejiang, pe coasta de sud a Chinei. Se spune că Qieci a trăit pe Muntele Siming, care se află și în provincia Zhejiang. De asemenea, se mai spune că a mers din oraș în oraș, purtând un baston de care era atârnat un sac de cânepă – sau budai, în chineză. Era un tip excentric și vesel care trăia cerșind mâncare și păstra resturile în sacul de cânepă pentru a le oferi celor mai puțin norocoși. Cu timpul a fost numit Budai, după sac. Se spune că putea face mici minuni și era deosebit de bun la prezicerea vremii. Și a trecut rapid în legendă.
Buddha care râde ca Maitreya
Legenda lui Budai ne spune că chiar înainte de a muri, el s-a revelat a fi o emanație sau o manifestare a Maitreya. În scripturile și iconografia budiste, Maitreya este Buddha promis al epocii lumii următoare, care va apărea în lume pentru a preda dharma atunci când învățăturile lui Gautama Buddha au fost uitate. Până atunci, el este un bodhisattva, o ființă iluminată care a jurat să rămână în lume până când toate ființele vor fi iluminate.
Numele Maitreya este luat din sanscrita maitri, bunătate iubitoare. În artă, Maitreya a fost reprezentată în multe feluri. Gigantul Buddha Leshan este o reprezentare a lui Maitreya, de exemplu. Maitreya reprezintă bunăvoința infinită. Așadar, Buddha care râde reprezintă fericirea, generozitatea și abundența. El este un protector al copiilor, precum și al celor săraci și slabi. Și cred că este semnificativ faptul că povestea lui a apărut din perioada teribilă imediat următoare căderii dinastiei Tang. Legenda sa ar putea fi înțeleasă ca o expresie colectivă a celor mai profunde speranțe ale unui popor care a cunoscut lucruri teribile. Imaginea lui Buddha care râde – gras și vesel – a fost un antidot pentru o perioadă de mare tristețe și lipsă.
Legenda și imaginea lui Budai s-au răspândit în Coreea, unde este numit Podae, și în Vietnam, unde este Bo Dai. El este Hotei în Japonia, unde s-a identificat și cu unul dintre zeii norocoși ai Shinto, așa cum a fost încorporat în taoismul chinez ca zeu al abundenței. Majoritatea templelor budiste din Asia de Est vor avea o statuie a lui Budai, uneori lângă intrare, alteori în interior cu propriul altar. Și, bineînțeles, îl puteți găsi pe niște trăsături kitsch și pe calendarul de perete al mâncării locale chinezești.