Elefantul- Simbolistica in Feng Shui
Pe o tabletă de piatră descoperită în Grecia a fost scrisa odată: „Platon mi-a spus că tot ce trebuia să știu despre viață poate fi văzut la elefanți”.
Tandri, puternici și inteligenti, elefanții ne trag emoțiile și, poate, noi pe ale lor. Urmăriți cu atenție orice elefant și veți observa rapid inteligența în ochii lor, precum și sentimentul de jucăuș. Elefanții au o semnificație simbolică pozitivă în întreaga lume și sunt considerați a fi un simbol al norocului, puterii, succesului, înțelepciunii și experienței. Deoarece elefanții sunt animale extrem de sociale, sunt de asemenea considerați ca un simbol al loialității, companiei și unității.
S-ar putea să vă întrebați: Care ar fi cel mai bun mod de a aduce toate aceste puternice atribute de elefant în viața mea? În acest articol, vă voi spune tot ce trebuie să știți despre adevărata putere și semnificația spirituală a acestor animale frumoase și vă voi prezenta câteva dintre cele mai bune idei pentru a aduce această energie în viața voastră.
De ce sunt norocoși elefanții? În multe culturi, elefanții sunt considerați ca zei și se crede că sunt simboluri ale norocului. Originile norocoase ale elefanților pot fi descoperite în Asia de Sud-Est și India, unde sunt venerați și îmbrățișați în multe reprezentări spirituale.
Zeul hindus Ganesha, care este înfățișat cu un cap de elefant, este considerat un Dumnezeu al norocului, succesului și înțelepciunii. Zeul Indra este văzut mai ales cu un elefant alb puternic alături.
La începutul secolului al XX-lea, în locul Domnului Ganesha, elefantul însuși a fost luat ca simbol al averii de către societatea americană. Mulți oameni cred acum că, dacă trunchiul de elefant este ridicat, atunci elefantul va face aduce binecuvântări și noroc, și acesta este principalul motiv pentru care așezăm în mod normal statui de elefanți in casa noastra sau in jurul casei. Exista un proverb care spune: „Plasează un elefant norocos la intrarea în casa ta pentru a sta departe de ghinion”.
Simbolismul elefantului în budism
În budism, elefantul este văzut ca o manifestare pământească a calităților întruchipate în Buddha însuși. Chiar și la începuturile sale, Buddha a fost legat de elefant. Când mama lui a rămas însărcinată, ea a visat la un elefant alb pur, care să ofere un lotus alb din trunchiul său, înconjurând-o de trei ori în jurul ei și pătrunzând în pântecele ei cu colțul său. Știa imediat la trezire că experimentase un semn divin. Această profeție a ajutat la consolidarea simbolismului elefanților din budism.
Simbol clasic al puterii, răbdării, loialității și înțelepciunii, elefantul reprezintă personajele nemărginite ale lui Buddha. Iată câteva dintre cele mai onorabile caracteristici pe care puternicul elefant a ajuns să le simbolizeze.
Forța și puterea
În budism, elefantul este un simbol al forței mentale. La începutul drumului către iluminare, mintea necontrolată este reprezentată ca un elefant sălbatic și cenușiu, demolând în mod erratic tot ce se află în calea sa. După practica dharmică de a „îmblânzi” mintea cuiva, mintea controlată și întărită este simbolizată de un elefant alb, puternic și puternic, care poate fi îndreptat cu scopul de a distruge toate obstacolele din calea sa.
Îmblânzind mintea, o întărim, canalizându-i gândurile spre rezoluție. Când începeți un efort important, încercați să invocați elefantul cu Ganesha Mudra. Dumnezeul cunoașterii și Distrugătorul obstacolelor, Ganesha poartă capul unui elefant și poate servi ca un memento pentru a zdrobi gândurile obstructive care te împiedică să îți realizezi adevăratul potențial.
Răbdare și liniște
Așa cum violentul elefant cenușiu ștampilează orice lucru care-i baricadează calea, o minte necontrolată poate să se descurce, ducând la autodistrugere. Elefantul alb, pe de altă parte, este o reprezentare simbolică a unei minți liniștite și ascultătoare, care poate fi canalizată prin voință. Oricât de puternic este elefantul alb în trup, mintea sa răbdătoare și comportamentul său blând îl fac o parte sacră a credinței budiste.
Loialitate, responsabilitate și percepție
Simbolismul elefanților din budism oferă un model convingător pentru stilul de viață spiritual. Aceste creaturi magnifice sunt în mod neclintit ascultătoare față de tovarășii lor, loiale și iubitoare față de familia lor, calm în circumstanțe amenințătoare, rezolvate atunci când sunt așezate pe o cale și posedă urechi masive făcute pentru ascultare și analiză. Nu este de mirare că Buddha a văzut o asemenea semnificație în elefant și a ales această fiară miraculoasă ca forță vitală care trebuie întruchipată de toți cei care caută iluminare.
Înțelepciune și cunoaștere
În budism, elefanții sunt cunoscuți pentru trăsăturile lor superioare de putere și înțelepciune. Când este așezat deasupra unui stâlp, se spune că un elefant evocă Lumina Cunoașterii și este astfel descris într-o mare parte din arhitectura budistă. Multe icoane budiste prezintă Bodhisattva călare pe un elefant ca o afișare a puterii cunoașterii, care ne poate trezi la conștiința propriului nostru destin.
Înțelepciunea este putere. Adesea vine odată cu vârsta sau experiența, dar în cazul elefantului vine prin ascultare. Uneori, cel mai înțelept lucru de făcut este să ne observăm gândurile și sentimentele fără să-i urmărim sau să încercăm să-i conducem către rezultate create de sine. Elefantul înțelept știe mai bine decât să se împiedice decât dacă pericolul este real.
Pur și simplu mergând, forța unui elefant poate fi simțită reverberând în pământ. Ecoul fără efort ne amintește că, uneori, tot ce trebuie să facem este să fim răbdători. Deseori facem furori, pur și simplu stând pe loc.