Diferenta dintre ulei aromatic si esential
Exista numeroase uleiuri pe piata si la fel de numeroase sunt si modurile in care pot fi folosite indiferent daca este vorba strict despre uleiurile obtinute din plante intr-un mod natural sau despre cele procesate si indiferent daca este vorba despre uleiurile ce pot fi prezente in arta culinara sau doar despre cele destinate terapiilor. Uleiurile esentiale sunt foarte populare cand vine vorba despre beneficiile pe care le pot aduce in sanatatea fiecaruia si despre cum puteti sa le integrati in rutina de zi cu zi pentru a mai diminua de efectele nocive ale mediului inconjurtaor sau a unui stil de viata mai agitat.
Alegerea acestor uleiuri trebuie sa fie facuta in cunostinta de cauza si asta mai ales daca este vorba despre a aduce beneficii si nu a influenta negativ starea de sanatate. Fiecare ulei poate fi obtinut din anumite produse naturale (plante, seminte, fructe, legume) si cum exista si alergii la astfel de produse atunci cu siguranta nu trebuie sa alegeti primul ulei care va pica in mana ci trebuie sa analizati putin inainte. Acest aspect este legat indiferent despre ce ulei este vorba si indiferent daca este vorba despre ulei esential, ulei pentru aromaterapie sau poate ulei pentru gatit.
Ulei esential
Uleiurile esentiale sunt extrase cu precadere din plante si chiar daca foarte multe companii sustin ca uleiurile lor sunt cele mai bune si sunt 100% naturale reglementarile din acest domeniu sunt putin neclare. Obtinerea acestor uleiuri se face prin diferite procedee insa cel care poate sa asigure cele mai bune rezultate este presarea la rece fiind vorba despre un proces care nu implica nici un fel de adaugare a unor lichide sau chimicale, chiar si uleiul de floarea soarelui poate fi esential daca este obtinut prin acest proces. Alt mod de obtinere a uleiurilor esentiale este prin distilare cu ajutorul aburului sau a apei la o temperatura inalta iar beneficiile prin comparatie cu presarea la rece tin strict de productivitate si de cantitatea de uleiuri recoltata.
Denumirea unui ulei ca fiind esential nu inseamna ca este vorba si despre ulei ce poate fi folosit de oricine si oricand intrucat compozitia chimica si elementele active din uleiuri pot fi unele cu efecte negative pentru sanatate. Tot aceasta denumire poate fi completata de faptul ca uleiul este organic insa acest fapt poate sa insemne doar ca nu contine pesticide sau chimicale insa nu inseamna ca este si in totalitate natural. Daca vreti sa fiti siguri ca un ulei este esential si natural va puteti documenta putin despre el si puteti incepe cu pretul pe care il are, intrucat este nevoie de o cantitate foarte mare de plante sau de fructe pentru a obtine chiar si 15ml de ulei esential.
Popularitatea uleiurilor esentiale este data de folosirea acestora intr-un mod relativ sigur si usor pentru tratarea unor afectiuni precum raceala, tuse, dureri de cap sau poate unele inflamatii insa pentru folosirea in tratarea unor afectiuni mai severe trebuie consultat un medic inainte. Usoara si accesibila este utilizarea acestei categorii de uleiuri si daca vorbim de aromaterapie, despre sedinte de masaj, despre cele de meditatie sau poate pur si simplu daca vreti sa oferiti un aer proaspat si placut in fiecare incapere din casa voastra. Trebuie sa fiti insa atenti la concentratia pe care o are, intrucat uneori poate fi vorba despre o concentratie foarte puternica si asta sa il faca putin iritant. Dintre cele mai folosite uleiuri esentiale pot fi mentionate cele de lavanda pentru relaxare si calmare, cel de menta pentru un plus de vitalitate, cel de eucalipt pentru improspatarea sistemului nervos.
Uleiuri aromate
Spre deosebire de cele esentiale, uleiurile aromate sunt uleiuri compuse dintr-o componenta purtatoare si una pura. Este vorba fie despre diluarea uleiurilor esentiale in alte tipuri de uleiuri sau pur si simplu folosirea unor plante pentru a oferii unor uleiuri anumite arome, anumite proprietati sau poate un miros special. Diferente avem si pentru concentratia acestora iar asta pentru ca in esenta este vorba despre uleiuri diluate si care pot fi folosite mult mai usor si mai sigur, cu un risc mai redus de iritare. Fiind cu o concentratie mai redusa si efectele terapeutice ale plantelor din care sunt obtinute vor fi mai reduse si din acest motiv utilizarea lor se axeaza mai mult spre aromaterapie, spre uleiuri de masaj sau folosirea lor pentru fabricarea lumanarilor parfumate sau a sapunurilor.
Nu putem spune ca aceste uleiuri nu au beneficii precum cele esentiale si asta pentru ca de si sunt create si nu obtinute pot avea numeroase arome, pot avea o mireasma aparte care este greu de obtinut in alt fel. Puteti sa obtineti un ulei aromat care sa copieze chiar si unele parfumuri foarte cunoscute sau poate unele parfurmuri si mirosuri pe care vi le amintiti din copilarie. Ca si cele esentiale si acestea trebuie folosite cu grija fiind nevoie de a acorda o atentie sporita producatorului sau sursei uleiului. Utilizarea poate sa fie in starea lor dar puteti sa le diluati la randul vostru daca mirosul este prea puternic si mare atentie daca aveti anumite afectiuni ce pot fi agravate.
Puteti sa folositi si unele sugestii de uleiuri aromate pe care sa le folositi si puteti alege cel de vanilie pentru calmare, cel de trandafir pentru o atmosfera placuta, cel de cocos pentru insuflarea veseliei sau cel cu tenta de craciun pentru a va parfuma casa in timpul sarbatorilor.
Toate uleiurile, fie ca sunt cele esentiale sau cele aromate trebuie pastrate in unele conditii speciale cum ar fi departe de lumina directa a soarelui, departe de animalele de companie sau de copii. Aceste uleiuri pot fi toxice in anumite conditii atat pentru adulti cat și pentru copii dar chiar și pentru animalele de companie, mai ales daca sunt intr-o concentratie foarte mare, insa trebuie avut grija și cu pozitionarea proape de sursele de caldura fiind preponderent foarte inflamabile. Din aceste considerente trebuie de axemplu avut mare grija daca vorbim despre aromaterapie, despre sedintele de masaj in care pe langa uleiuri poate sunt folosite și unele lumanari pentru a induce o stare de bine și de relaxare.