Prima pagină » Cum ne poate ajuta aromaterapia?

Cum ne poate ajuta aromaterapia?

de contact@kristale.ro
5 minutes Citeste

Cum ne poate ajuta aromaterapia?

   Toti avem libertatea sa ne organizam viata functie de preferinte si avem libertatea sa credem in orice dorim si de accea nu trebuie condamnati cei care considera aromaterapia doar o pierdere de timp. Pentru toata lumea insa se recomanda un mic experiment foarte usor realizat si care presupune ca atunci cand aveti o zi grea si ajungeti acasa, sa stingeti luminile, sa stati intins pe pat sau pe un fotoliu, sa va masati tamplele cu ulei de levantica si sa stati in liniste. Cu siguranta dupa o astfel de sedinta, putand fi una in care sa folositi si un difuzor de uleiuri, perceptia asupra ceea ce inseamna aromaterapia se va schimba.
 
    Aceste metode de relaxare sunt confirmate ca avand efect asupra a ceea ce inseamna starea de sanatate fie ca este vorba despre masaj sau doar despre meditatie. Cum stresul este unul dintre principalele motive pentru imbolnaviri in zilele noastre, putand duce la boli vasculare, neurologice sau diabet, reducerea si eliminarea acestuia cu ajutorul aromaterapiei va imbunatatii starea de sanatate a fiecaruia. Nu trebuie insa sa consideram aromaterapia ca unic mod de a gestiona problemele de sanatate intrucat aceasta poate sa lucreze foarte usor ca si metoda complementara a tratamentului medicamentos sau a altor proceduri medicale ce se pot realiza sub supraveghere medicala.
Cum ne poate ajuta aromaterapia?    Daca privim aromaterapia doar de una singura, fara nici un fel de interventie adiacenta putem gasii pareri impartite despre ce efecte poate aceasta produce sau despre ce rol pot avea unele uleiuri esentiale in jurul carora aromaterapia exista. In cadrul acesteia uleiurile pot fi folosite pentru masaj si astfel sa patrunda in piele, pot fi folosite pentru difuzor dar pot fi puse si in apa de baie. Tipurile de uleiuri folosite pot fi obtinute din flori, din seminte, fructe, coaja de copac, frunze sau din radacini si pot fi uleiuri esentiale care sunt amestecate cu unele uleiuri ”purtatoare” precum uleiul de masline, de strugure, uleiul de migdale sau uleiul de jojoba .
 
    Cele mai populare uleiuri folosite in aromaterapie sunt cele care includ uleiuri esentiale de musetel, levantica, de trandafir, muscata, iasomie, dar si cele de menta sau eucalipt.  Alegerea uleiului esential ce poate fi folosit trebuie facuta si functie de ce preferinte are fiecare in materie de miros dar si functie de unele alergii pe care cineva le-ar putea avea si care poate fi chiar criteriul primordial.
Modul de actiune al aromaterapiei este legat in principal de efectul pe care uleiurile esentiale il au asupra sistemului limbic sau a celui nervos si cu zonele aferente generarii emotiilor sau controlului acestora.   

   Datorita acestei caracteristici se poate spune ca unele arome, parfumuri sau mirosuri pot sa genereze anumite trairi si stari sau pot activa anumite stari emotionale conectate cu trecutul si cu ceea ce se intampla in acele vremuri. Ca si argument putem sa privim uleiul de portocala, cel de muguri de brad sau poate cel de scortisoara ce ne vor duce automat cu gandul la perioada sarbatorilor de iarna, cel de liliac sau salcam la primavara in timp ce mirosul de iasomie ne poate duce cu gandul la serile de vara. Uleiul de levantica de exemplu poate fi responsabil cu reducerea starilor de anxietate si de stres in timp ce menta are un rol antiviral dar si vitalizant si de imbunatatire a energiei fiind recomandat a fi folosit dimineata. Persoanele care vor sa se bucure de un ajutor pentru a imbunatatii capacitatea de procesare a informatiilor, capacitatea de gandire sau de memorare pot sa foloseasca in sedintele lor de aromaterapie uleiul de rozmarin. Uleiul de bergamota sau de lamaie sunt bunte tot pentru relaxare dar pot ajuta si la unele probleme ale sistemului digestiv.
    Modul in care aromaterapia lucreaza tine cel mai mult de persoana care o practica si de modul in care uleiurile esentiale sunt imbinate cu masajul sau cu sedintele de respiratie si inhalare. Trebuie avut grija insa ca pe langa problemele legate de posibile alergii sau incompatibilitati intre uleiuri si poate anumite tratamente medicamentoase precum antibiotice, anti-epileptice, sedative sunt si riscuri de reactii adverse daca aveti anumite afectiuni. Lista de probleme care nu se inteleg cu aromaterapia include epilepsia, tensiune arteriala foarte mare, probleme ale sistemului renal, cei care au probleme cu trombocitele dar si cei care se refac dupa o interventie chirurgicala.
   Despre cum ne putem folosi de aromaterapie sau despre ce asteptari avem de la o sedinta de aromaterapie depinde de ce metoda folosim. Pentru sedintele de masaj trebuie avut grija la faptul ca uleiul poate sa pateze, trebuie sa nu mancati cu ceva timp inainte de sedinte si in acelasi timp nu trebuie sa consumati alcool. Efectele aromaterapiei pot sa fie influentate si de stilul de viata pe care il aveti, de cat de mult va odihniti si daca faceti sport sau nu, putand sa fie folosita si pentru sedinte de refacere a sistemului muscular dupa o competitie sportiva.
 
Rezultatele pot sa fie influentate si daca alegeti sa combinati aromaterapia cu alte tratamente precum baile de aburi, presopunctura, acupunctura, reflexologia sau masajul capilar si facial.

Scrie un comentariu

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citeste mai mult