Ce este Mala?
O Mala este un șir simplu de margele utilizate în meditația japa pentru a număra mantre, rugăciuni sau intenții. Pot fi, de asemenea, utilizate pentru a număra respirațiile sau folosite într-o meditație de recunoștință. Mala este un cuvânt sanscrit care înseamnă ghirlandă. Margelele Mala sunt un tip de margele de meditație sau margele de rugăciune și sunt instrumente antice care au fost dezvoltate pentru a menține mintea concentrată și limpede de gânduri.
O Mala completa conține 108 mărgele de numărare plus un guru sau o mărgelă meru. De obicei, un sirag de 108 mărgele este suficient de lung pentru a fi purtat ca un colier. O Mala poate fi, de asemenea, înșirat ca o jumătate de mala care conține 54 de mărgele sau ca o mala la încheietura mâinii, cu 27 de mărgele de numărare care trebuie purtate ca o brățară. Guru (profesor) sau meru (munte) este adesea mai mare decât celelalte margele de numărare mantra și oferă un punct de plecare și de sfârșit pentru numărarea repetărilor mantrei. Un ciucure este conectat la capătul siragului guru / meru pentru a termina mala cu un nod final. Margelele Mala sunt, de asemenea, denumite mărgele mantra, margele de meditație, rozarii hinduse sau margele de rugăciune budiste.
De ce are Mala 108 bile?
Numărul 108 are o semnificație foarte puternică în știința și spiritualitatea Indiei. Există 108 litere în alfabetul sanscrit! Matematicienii vedici au măsurat diametrul Soarelui pentru a fi de 108 ori mai mare decât diametrul Pământului, au măsurat distanța dintre Soare și Pământ pentru a fi de 108 ori diametrul Soarelui. În tradiția yoghină, găsim 108 texte sacre ale Upanișadelor, 108 locuri sacre sfinte în India și 108 puncte marma pe corp. În tradiția bhakti yoga se povestesc despre 108 gopis dansând cu Krishna în Vrindavan și există 108 nume ale zeiței. În yoga tantrică, 108 linii de energie sunt descrise în tot corpul și toate converg și se conectează la chakra inimii.
Din ce este facuta Mala?
Mala poate fi realizata din multe materiale diferite. Cele mai frecvente tipuri de mărgele utilizate într-un mala sunt fabricate din lemn, semințe sau pietre prețioase si semiprețioase. În funcție de materialul utilizat, proprietățile mărgelelor vor avea anumite efecte energetice. Diferite practici spirituale și tradiții religioase au folosit istoric margele dintr-un material specific. În India, malele sunt fabricate în principal din lemn de santal, tulsi și semințe de Rudraksha. În Nepal și Tibet, cele mai multe male sunt fabricate din semințe de bodhi, semințe de lotus și os.
Istoria mărgelelor Mala
Margelele Mala sunt folosite în multe culturi și religii, dar sunt cunoscute sub diferite nume, cum ar fi mărgele de rugăciune, mărgele de rozariu și mărgele de îngrijorare. Peste două treimi din populația lumii utilizează un anumit tip de mărgele de numărare ca parte a practicii lor spirituale. Utilizarea mărgelelor în rugăciune pare să fi apărut în jurul secolului al VIII-lea î.e.n. in India.
Margelele au avut o influență și o importanță puternice în istoria omenirii. Cele mai vechi mărgele găsite până în prezent au o vechime de aproximativ 42,0000 de ani. Margelele au fost folosite de-a lungul istoriei noastre ca talismane pentru protecție, amulete pentru noroc, simboluri de statut pentru bogăție și autoritate, instrumente spirituale și religioase și ca formă de troc. Semnificațiile și utilizarea mărgelelor s-au schimbat semnificativ de-a lungul timpului – au fost folosite pentru a simboliza relațiile personale și culturale, puterea fizică, magică și supranaturală și viziunile culturale comune asupra lumii.
Ce religii colosesc margelele Mala?
Crestinismul, Islamul, Budismul și Hinduismul folosesc toate forme de margele de rugăciune. În jurul secolului al XVII-lea, musulmanii au început să folosească margele de rugăciune, numite subha, misbaha sau tespih. Aceste mărgele de rugăciune au de obicei 99 de mărgele de numărare și o mărgea terminală alungită. Subha sunt folosite pentru practicarea zikr, recitarea celor 99 de atribute sau nume ale lui Dumnezeu.
Irlanda este cunoscută drept originea rozariului creștin în secolul al IX-lea. Utilizarea și practica rozariului nu au fost aprobate oficial de către biserică decât în secolul al XVI-lea, când Papa Leon al X-lea a dat aprobarea rozariului. Rozariile conțin de obicei 59 de mărgele și sunt folosite pentru a număra rugăciunile recitate în cinstea Fecioarei Maria.
Margele Kompoloi sau de îngrijorare au fost folosite în cultura greacă și cipriotă de la mijlocul secolului al XX-lea. Compoloii au un număr impar de mărgele între 17-23 și nu sunt proiectate în scopuri spirituale – sunt folosite ca talisman sau amuletă pentru a proteja împotriva ghinionului și pentru relaxare și reducerea stresului.
Beneficiile mărgelelor Mala
Margelele Mala au fost folosite în atâtea tradiții spirituale diferite de atât de mult timp, deoarece aceste mărgele au multe beneficii puternice pentru corp, minte și spirit. Unele dintre beneficii de mai jos sunt universale pentru toate tipurile de rugăciune sau de numărare a mărgelelor, dar mai multe dintre aceste beneficii sunt specifice mărgelelor de mala.
• Crește concentrarea în timpul meditației mantra.
• Un instrument eficient și practic de numărare a mantrelor.
• O modalitate ușoară de a ține evidența numărului de mantre recitate.
• Contactul fizic cu mărgele de rugăciune transmite puterile lor de vindecare inerente.
• Odată ce mala este împuternicită, aceasta poate fi folosită pentru vindecarea.
• Alegerea unui mala de cumpărat poate ajuta în procesul de determinare a obiectivelor și intențiilor și a căutărilor spirituale.
• A vedea sau a purta o mala poate servi ca un memento al intenției și obiectivelor cuiva. Poate fi folosit și ca recompensă sau simbol pentru realizarea unei sarcini dificile.