Top 10 cele mai rare cristale din lume
Cristalele și pietrele semiprețioase se numără printre cele mai căutate și colecționate obiecte la nivel mondial, fiind folosite atât prin prisma esteticii pe care o oferă, cât și prin prisma proprietăților vindecătoare și energetice pe care le transmit. În ultimii ani a crescut tot mai mult interesul pentru cristale și pietre semiprețioase pentru folosirea acestora ca element în medicina alternativă.
Chiar dacă nu există multe dovezi științifice pentru a susține proprietățile vindecătoare ale acestor cristale, tot mai multă lume continuă să folosească și să colecționeze cristale. Dincolo de cristalele și pietrele semiprețioase care sunt relativ ușor de găsit și relativ larg răspândite, există și astfel de pietre semiprețioase care sunt foarte rare și greu de găsit. În ceea ce urmează vei găsi care sunt 10 dintre cele mai rare cristale din lume.
Painitul
Una dintre cele mai rare pietre semiprețioase de pe Terra este painitul. Este un cristal foarte rar și a fost descoperit în urmă cu câteva decenii în Birmania, actuala Myanmar. Dacă în primii ani de la descoperire erau doar trei bucăți de painit cunoscute, după anul 2000 au mai fost descoperite încă aproximativ douăzeci de exemplare. Chiar dacă se pare că în ultimii ani s-a început exploatarea sub formă de mină a painitul în Myanmar, în continuare aceste pietre mici de nuanțe de la roșu profund până la roșu maroniu sunt greu de găsit și sunt foarte rare.
Taffeitul
O a doua piatră semiprețioasă foarte rară și greu de găsit este taffeitul. Considerată a fi mai greu de găsit de până la 1 milion de ori decât diamantul, taffeitul propune o structură chimică deosebită compusă din oxid de magneziu, beriliu și aluminiu. Este considerată a fi un cristal al schimbării care ne poate ajuta să ne eliberăm de ideile preconcepute pe care le avem și de negativitate. Principala țară unde poate fi găsit taffeitul este Sri Lanka, dar mai poate fi găsit în Tanzania, Myanmar, Rusia și China.
Berilul roșu
Mai rară decât diamantul, piatra de Beril roșu a fost descoperită la începutul secolului al XIX-lea în Utah. Culoarea acestei pietre semiprețioase variază de la roz-zmeură până la nuanțe de roșu-purpură. Vorbim despre una dintre varietățile foarte rare de beril datorită faptului că pentru acest cristal este necesară prezența unei cantități suficient de mare a berilului pentru a se ajunge la formarea mineralului. În compoziția chimică a acestei varietăți de beril regăsim aluminiul, manganul, oxigenul și siliciul, oxigenul fiind elementul care conferă culoarea roșie. Printre proprietățile acestui cristal putem aminti creșterea vitalității, a anduranței și a vindecării fizice sau psihice, fiind considerat de asemenea drept un talisman pentru sportivi. Susține inclusiv persoanele care au nevoie să depășească durerea și pierderea.
Opalul negru
Familia pietrelor de opal este numeroasă și cuprinde mai multe varietăți, iar opalul negru este cea mai rară varietate dintre acestea. Opalul negru este o piatră extraordinar de interesantă datorită intensității și clarității culorilor regăsite în cazul acestei pietre semiprețioase. Se spune că proprietățile acestei pietre ajută la amplificarea experiențelor spirituale și este un talisman împotriva fricii și a răului. În regiunea New South Wales din Australia a fost găsit cel mai valoros opal negru, dar astfel de pietre semiprețioase au fost găsite la o valoare mai scăzută a zăcămintelor în Etiopia.
Alexandritul
Vorbim despre o piatră semiprețioasă descoperită în regiunea Munților Ural din Rusia și care a fost numită în onoarea țarului Rusiei, Alexandru al II-lea. A fost o piatră purtată de foarte multe femei care în timpul celui de-al doilea război mondial și-au pierdut soții pe front și din acest motiv a mai fost numită drept „Piatra Văduvei”. Printre proprietățile atribuite Alexandritului se numără abilitatea de a face profeții, sprijinirea creativității, dar se spune că este inclusiv o piatră a regalității și a bogăției.
Raritatea acestui cristal, împreună cu proprietățile care sunt atribuite alexandritului, fac din această piatră una foarte apreciată. Compoziția unică de crom, fier și titan duc la formarea celei mai rare variante de crisoberil. Valoarea alexandritului este dată inclusiv de proprietatea de a-și modifica culoarea sub o sursă de lumină naturală, având în acest caz culoarea de verde sau verde-smarald, dar și sub o sursă de lumină artificială, în acest caz având nuanța de roșcat-purpuriu sau roșu-zmeură. Dincolo de granițele Rusiei, resurse de alexandrit mai pot fi găsite în Zambia, India, Brazilia, Tanzania, S.U.A. și Sri Lanka.
Grandidieritul
De o culoare albastru-verzui intens, Grandidieritul este o altă gemă foarte rară. A fost descoperită în primă fază în Madagascar, iar ulterior au fost descoperite zăcăminte ale acestei pietre semiprețioase inclusiv în Noua Zeelandă. Surinam, Malawi, Sri Lanka, Canada, S.U.A., India, Italia, Rep. Cehă sau Norvegia. Cu toate acestea, trebuie spus că cele mai spectaculoase și fascinante exemplare de grandidierit sunt găsite în sudul Madagascarului.
Benitoitul
Acest cristal are în compoziția sa bariu și titaniu, fapt pentru care vorbim despre o frumusețe unică în rândul pietrelor semiprețioase. Culoarea albastră a benitoitului oferă o dispersie a luminii care este mai mare decât în cazul diamantelor. Datorită culorii sale, uneori benitoitul este confundat cu safirul. Acest cristal a fost descoperit la începutul secolului al XIX-lea în regiunea râului San Benito din California și este una dintre cele mai scumpe pietre semiprețioase. În același timp este considerată de foarte mulți specialiști ca fiind și una dintre cele mai frumoase astfel de pietre semiprețioase. Printre proprietățile spirituale atribuite benitoitului regăsim sintetizarea informațiilor pentru o înțelegere mai bună și sprijinul în luarea unor decizii mai bune.
Larimarul
Descoperit în Republic Dominicană, acolo unde se exploatează și în prezent, Larimarul este una dintre cele mai rare pietre semiprețioase din lume. Culoarea sa similară cu apele mării și oceanelor oferă un prim aspect pentru care larimarul este foarte apreciat. Larimarul a fost descoperit la începutul secolului al XIX-lea și se credea că acest cristal provine din apele mărilor și oceanelor. Ulterior s-a descoperit zăcământul de larimar adânc ascuns în vegetația luxuriantă a Republicii Dominicane, aceasta rămânând singura țară unde se exploatează.
Tanzanitul
Descoperit în Tanzania, la poalele Masivului Kilimanjaro, în apropiere de orașul Arusha, tanzanitul este una dintre cele mai populare pietre semiprețioase din categoria celor mai rare astfel de pietre. Printre proprietățile care aduc în prim plan tanzanitul amintim pleocroismul, adică proprietatea de a avea diferite culori în funcție de direcția din care este privit tanzanitul. În privința proprietăților metafizice atribuite tanzanitului, putem aminti rolul protector al acestui cristal, abilitatea de a transforma energiile negative în energii pozitive, calmarea anxietății și a depresiei, dar și stimularea creativității.
Jadeitul
Tot în rândul celor mai rare pietre semiprețioase se încadrează și jadeitul. Aceasta este de fapt cea mai pură și cea mai scumpă varietate de jad. Culoarea poate varia de la un verde intens și translucid, până la nuanțe de gri, portocaliu sau chiar alb. Se spune că jadeitul este un cristal care aduce noroc și echilibru sufletesc, având de asemenea un puternic rol în prevenirea accidentelor. Myanmar este țara cu cele mai scumpe și cele mai rare zăcăminte de jadeit. Alte astfel de zăcăminte de jadeit pot fi găsite în Guatemala, S.U.A., Rusia și Canada.
Acestea sunt 10 dintre cele mai rare pietre semiprețioase din lume, unele dintre acestea fiind inclusiv printre cele mai scumpe. Cu siguranță că orice colecționar își dorește să aibă în colecția sa unele dintre aceste cristale rare. La StoneMania vei putea găsi unele dintre aceste cristale rare și vei putea să îți completezi colecția de cristale sau să te folosești de proprietățile cristalelor respective. StoneMania încearcă constant să aducă mai aproape de iubitorii de cristale o mare varietate de pietre semiprețioase, inclusiv a pietrelor semiprețioase foarte rare.