Pietre semiprețioase din Egiptul Antic folosite și în present
Cultura Egiptului Antic este plină de mister și de frumusețe. Arta Egiptului Antic este una dintre cele mai vechi și enigmatice din lume, multe dintre creațiile artistice ale acestui popor fiind strâns legate de religie. Vechii egipteni iubeau să poarte bijuterii. Atât bărbații, cât și femeile adorau să poarte coliere, brățări, coroane sau alte elemente care se credeau că le oferă protecție și aduce prosperitate în viața lor.
Pietre prețioase și semiprețioase purtate de egiptenii din Antichitate
Descoperirile arheologice vorbesc despre mai multe bijuterii purtate de vechii egipteni. Alegerea pietrelor semiprețioase ținea cont de culoarea acestora, dar și de proprietățile acestora. În acest sens culoarea albastră era asociată cu regalitatea, iar din acest motiv pietrele de lapis lazuli sau de turcoaz de numărau printre preferatele egiptenilor. Turcoazul era de asemenea asociat cu ideea de mare și cu ideea de fericire.
Bijuteriile nu doar că arată foarte frumos, dar au și alte semnificații și utilizări, acestea fiind un semn al banilor, puterii sau statutului. Egiptul Antic a avut anumite astfel de bijuterii realizate din pietre semiprețioase și cristale pentru a simboliza sănătatea și bunăstarea, dar și protecția divină.
Faptul că egiptenii din antichitate purtau bijuterii i-a ajutat pe arheologi să înțeleagă mai bine anumite semnificații și comportamente ale acelor timpuri, având în vedere că multe dintre bijuteriile găsite în mormintele antice au fost foarte bine păstrate. În ceea ce urmează sunt amintite câteva dintre cristalele și pietrele semiprețioase folosite de vechii egipteni.
- – Ametistul era folosit pentru brățări și erau purtate de femei cu preponderență. Era printre pietrele preferate de egipteni datorită faptului că era de nuanță violet, această culoare reprezentând de asemenea ideea de regalitate pentru egipteni.
- – Malachitul este de culoare verde și era asociat cu fertilitate și cu ideea de recoltă. De asemenea, vechii egipteni asociau această piatră inclusiv cu înțelepciune și discernământ, fiind purtat inclusiv de către faraoni pentru a promova viziunea profetică a acestora. Se spunea inclusiv că verde este culoarea protecției, astfel că Ochiul lui Horus era adesea realizat din piatră de malachit.
- – Smaraldul este de asemenea un cristal de culoare verde, fiind favoritul reginei Cleopatra. Pentru un timp îndelungat Egiptul a avut monopol pe producția de smarald, acesta fiind exploatat în apropiere de Marea Roșie. Smaraldul era un simbol al statutului și din acest motiv era considerat a fi foarte important.
- – Lapis lazuli este o piatră care reflectă culoarea cerului și din acest motiv este asociată cu ideea de creație, sfințenie sau renaștere. În arta egipteană numeroase flori de lotus sunt prelucrate din lapis lazuli.
- – Carneolul este de o nuanță de portocaliu intens care adesea era asociată cu sângele. Egiptenii din Antichitate credeau că are abilitatea de a purifica sângele, de a trata boala, dar și de a elibera durerea. În același timp carneolul era asociat cu ideea de protecție și stabilitate, fiind folosit uneori inclusiv pentru a crea amulete pentru inimă.
- – Jaspul roșu este o piatră aplicată la coliere și purtată de persoanele decedate atunci când acestea erau îngropate. Simbolizează sângele și focul, existând credința conform căreia această piatră are abilitatea de a ajuta la trecerea în siguranță în viața de apoi. Era folosită inclusiv ca tratament pentru infertilitate.
- – Turcoazul este o piatră semiprețioasă apreciată pentru culoarea de un albastru-verzui aprins, culoare care este asemănătoare cu apa mării. Într-o țară deșertică așa cum este Egiptul, apa mării simboliza fericirea și curățirea. Din acest motiv această piatră avea aceste semnificații.
- – Topazul este printre pietrele semiprețioase asociate cu Ra, zeul Soarelui, iar acest lucru se datorează în primul rând culorii. Se credea în același timp că purtarea topazului ajută la protecția împotriva spiritelor diavolului și previne coșmarurile pe timp de noapte.
Bijuteriile din Egiptul Antic ne oferă o imagine generală asupra anumitor aspecte din viața de acum mii de ani și demonstreză faptul că multe dintre elementele pe care astăzi le considerăm ca reprezentând prosperitate, sănătate și fericire depășesc bariera timpului, iar cristalele sau pietrele semiprețioase sunt prezente pentru a transmite acest lucru.
Simbolistica bijuteriilor din pietre prețioase și semiprețioase în Egiptul Antic
Pentru vechii egipteni, bijuteriile realizate din pietre semiprețioase și pietre prețioase erau un simbol al regalității și al bunăstării. Persoanele care purtau bijuteriile erau bogate și aveau o poziție importantă în societate. Pietre semiprețioase precum turcoaz, lapis lazuli sau smarald erau folosite pentru prelucrarea bijuteriilor care arătau diferite modalități de putere pe care o anumită persoană le poate manifesta.
Pe lângă folosirea cristalelor și a pietrelor semiprețioase pentru realizarea bijuteriilor, vechii egipteni au folosit aceste elmente inclusiv pentru artă, arhitectură și pentru hieroglife. Numeroase cristale sau pietre semiprețioase erau folosite pentru clădiri și pentru sculpturi, uneori fiind folosite pentru scrierea hieroglifelor.
Foarte multe dintre cristalele și pietrele semiprețioase folosite de vechii egipteni sunt disponibile și astăzi, fie sub formă brută, fie sub formă de bijuterii. În oferta magazinului StoneMania vei putea găsi foarte multe astfel de cristale și pietre semiprețioase. În măsura în care îți dorești astfel de cristale sau pietre semiprețioase, nu ezita să plasezi o comandă din magazinul StoneMania.