Ce pietre prețioase se găsesc în România?
Crezi sau nu, țara în care trăim este plină de numeroase de bogății, de la pământuri sau ape, până la roci, minerale și pietre prețioase. Acestea din urmă pot fi găsite în mai multe părți ale țării, în funcție de relief sau în zonele în care a existat activitate vulcanică în trecut. Ești curios să afli ce pietre prețioase ascund plaiurile României? Descoperă-le pe cele mai importante în continuare!
Hematit
Hematitul este o formă minerală a oxidului feric, cu o duritate de 5 sau 6 pe scara Mohs. Este un minereu de fier, opac, în culori care pot varia de la negru, la maro sau roșu închis. Este folosit în industria bijuteriilor încă din epoca victoriană, dar și ca pigment pentru realizarea vopselurilor. Poate fi găsit în zone precum Iacobeni sau Păltiniș.
Ametist
Ametistul este o varietate de cuarț, o piatră prețioasă a cărei culoare poate varia de la violet închis, până la lila, prima fiind și cea mai valoroasă. Prin încălzirea ametistului la temperaturi foarte mari se poate obține citrinul. În România, acest cristal se poate găsi în Localitatea Valea Roșie, în zona Banatului, la Dognecea sau Turț, în Maramureș.
Calcedonie
Calcedonia, denumită și calcedonit, este un mineral, o varietate de cuarț, cu un habitus fibros, microcristalin. În trecut, „calcedonia” era termenul folosit ca denumire pentru toate varietățile de cuarț. Aceasta are o duritate de 6.5-7 pe scara Mohs și poate fi incoloră sau colorată în nuanțe de albastru și cenușiu.
Datorită impurităților, aceasta poate prezenta varietăți verzi sau roșiatice. Acestea poartă denumiri diferite în funcție de culoare, precum carneol, crisopraz, masic, cuarțin sau zoisit. Calcedonia poate fi găsită în preajma localităților Baia Sprie și Băiuț.
Granat
Granatele sunt silicați izolați, din punct de vedere structural. Acestea au o duritate care variază în funcție de compoziția lor chimică, cu o valoare între 6 și 7 pe scara Mohs. Și culoarea poate varia, de la brun roșcat, la verde cu nuanțe de galben sau negru.
Granatul poate fi găsit adesea în roci sau în sedimentele create de către apele curgătoare, în special în zona Roșiei Montane.
Cuarț
Denumit și dioxid de siliciu, cuarțul este un mineral care se poate găsi frecvent în scoarța terestră. În stare pură, cuarțul este incolor, culoarea fiind dată de către impuritățile din compoziția acestuia. Cuarțul se formează în general în roci denumite geode, având valoarea 7 pe scara Mohs. În România, cuarțul poate fi găsit în Munții Apuseni, Munții Banat și în Carpații Orientali.
Chihlimbar
Ambra galbenă sau chihlimbarul este o piatră prețioasă translucidă sau transparentă, a cărei culoare variază în nuanțe de galben, oranj, maro sau roșcat. Chihlimbarul este de origine organică, mai exact este format din rășină fosilă.
Chihlimbarul poate fi găsit în zona Carpaților de Curbură, în comuna Colți, fiind cunoscut ca Chihlimbar de Buzău. Aceasta este o arie protejată, deoarece aici s-a descoperit chihlimbar în peste 160 de nuanțe. Tot aici se află fosta mină Strâmba, care este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante surse de chihlimbar.
Labradorit
Labradoritul face parte din familia feldspatului și are o duritate de 6-6.5 pe scara Mohs. Această piatră impresionează prin jocul de culori, care poartă denumirea de labradorescență. Nuanțele variază de la gri închis, cenușiu, la nuanțe de albastru, verde, auriu sau roșcat, acestea variind în funcție de lumină. Labradoritul poate fi găsit în România în Munții Drocea.